Covid 19

Het effect van Corona op de longen

Virussen kunnen zich makkelijk binden aan cellen in je longen. Dat geldt ook voor het coronavirus. Dit virus komt via het longweefsel binnen. Zodra je lichaam merkt dat een virus is binnengedrongen, wordt je immuunsysteem actief om de ziekteverwekker op te ruimen. Omdat we nog niet eerder in aanraking zijn gekomen met het coronavirus, heeft het lichaam tijd nodig om daar de juiste stoffen voor aan te maken. In die tijd kan het virus zich verder vermenigvuldigen en verspreiden. Het immuunsysteem kan ook doorschieten en te hard werken, waardoor het schade aan kan richten. Omdat het coronavirus via de longen het lichaam binnenkomt, kan het longweefsel op die manier beschadigd raken.

Klachten na Corona 

Welke klachten kunnen voorkomen bij een Corona infectie ziet u hier

Herstel na Corona

Veel mensen houden klachten na een doorgemaakte infectie met het nieuwe Corona-virus (Covid-19) zoals conditievermindering, kortademigheid, verlies van spiermassa en spierkracht, stijfheid, reuk of smaakverlies, slaapproblemen, concentratieproblemen of angst. “Het hervinden van een balans in het dagelijkse functioneren kan lastig zijn”, zegt huisarts Patrick Poels. “Activiteiten die voorheen vanzelfsprekend leken, zijn nu soms zwaar.”

Heeft u last van bovenstaande klachten en heeft u behoefte aan ondersteuning bij uw herstel? Dan kunt u zich aanmelden bij het Longnetwerk Lingewaard. Na invullen van het contactformulier wordt er contact met u opgenomen. In de meeste gevallen komt een longverpleegkundige bij u thuis om met behulp van een screeningslijst uw klachten in kaart te brengen. Aan de hand hiervan wordt bepaald welke zorgverleners (zoals fysiotherapeut/ ergotherapeut/ diëtiste/ psychomotorisch therapeut) een bijdrage kunnen leveren aan uw herstel. De longverpleegkundige zorgt in overleg met u voor een overdracht naar de juiste zorgverlener. Voorwaarde is dat u woonachtig bent in gemeente Lingewaard. Voor vergoedingen zie het nieuwsartikel over herstelzorg.

De kennis en expertise van de zorgverleners van het Longnetwerk Lingewaard is uitermate geschikt om mensen met aanhoudende klachten na een doorgemaakte Corona besmetting te begeleiden.  

Op de site Coronalongplein van het longfonds staat veel waardevolle informatie.